top of page

Vanliga frågor

Varför väljer du att avla på Elda med C-höft?

Dem allra flesta Schipperke-uppfödare & ägare har ingen som helst aning om HD-status på sina hundar. Jag har sedan tidigare bestämt att välja bort hundar med HD grad D och E. Raser där antalet hundar att avla på är begränsad behöver vissa avvägningar göras för att behålla en bra population, har hunden C-höft som Elda men som jag ser så har hon många andra fina egenskaper att avla vidare på. Tack vare att jag vet hennes brist kan jag hitta en partner som har bättre höfter och förhoppningsvis undkommer vi sämre höfter i rasen framöver.

En liten ras beväras väl inte av dåliga höfter?

Detta är en myt, även om stora hundar belastar sina höfter mer så kan även små raser få problem med höfterna och det finns fall där Schipperken från ung ålder behövt smärtstillande och fysioterapi livet ut för att leva ett lycklig liv. Där av vill jag som uppfödare veta mina hundars hälsostatus för att kunna ge individerna ett bra liv samt välja bort ohälsosamma individer och bevara en god hälsa hos rasen.

Varför väljer inte alla uppfödare att hälsoundersöka sina avelshundar?

I och med att Schipperke inte ingår i någon hälsoprogram finns ingen tvång att behöva hälsotesta hundarna. Och när man hälsotestar behöver man även ta ställning till resultatet som uppfödare. Detta kan bli besvärligt exempelvis att hitta en partner som har bättre höfter när få andra undersöker HD-status på sina hundar. Sedan handlar det om vad man har för inriktning och mål med sin avel, och uppfödarna har olika strategier att nå målen. I vår uppfödning väljer vi den ibland besvärliga vägen genom att göra grundliga hälsotester.

Måste jag som valpköpare hälsotesta min valp?

Ja och nej. Väljer du att köpa hund av oss förutsätter vi att du är intresserad av att besvära dig till veterinären för att göra hälsoundersökningar. Men efter att hunden är såld kan vi inte tvinga dig till det. Men så klart, det finns många andra uppfödare att köpa Schipperke ifrån som inte har dessa "krav" som ni kan vända er till istället för valpköp. Dessutom väljer vi att ersätta valpköparen med 1500 kr för att utföra HD, ED, Ögon och patella- undersökning.

bottom of page