Tips till dig inför valpköp
Det finns några saker jag vill tipsa dig om innan du köper din första hund och kolla gärna denna video om att köpa sin första hund på SKK play
Jag gissar att du redan fått höra att du ska planera för att leva med hunden kommande 15 år, du kommer bli begränsad och får anpassa dig till ett hundliv, de kommer att kosta pengar, inköpet är bara en piss i Mississippi av vad en hund egentligen kostar under sin levnads tid. Men de jag vill tipsa dig om är följande:
1) Rashund eller blandras? Att välja rashund från en seriös SKK-uppfödare ger dig vissa garantier, som bland annat dolda felförsäkring om det skulle visa sig att hunden har medfödda sjukdomar senare i livet, en seriös uppfödare finns där för dig och din hund genom hela hundens liv. En fördel med att välja rashund är också möjligheterna de öppnar om ditt hundintresse skulle utvecklas med möjlighet att göra prov, utställningar och tävlingar.
2) Välj ras med omsorg, var inte girig, du behöver verkligen inte en Jaguar om du ska köra med den som med en Kia, köp en Kia. Däremot köp inte Kia om du vill satsa högt. Alltså alla hundar har olika behov och förutsättningar av aktivitet och träning, köper du en arbetande hund som ex. jakthund, brukshund då ska du vara beredd på att träna hund flera dagar i veckan. Men vill du ha en promenadkompis välj en ras som passar för detta. Klicka vidare på köpahund.se för att hitta den ras som passar dig!
3) Läs på och lär känna rasen, de är inget du gör på en handvändning. Idag finns facebook-grupper för dem flesta raserna där engagerade uppfödare och hundägare samlas och gärna berättar om alla för- och nackdelar med sina hundar. Passa på att träffa hundar av rasen du är intresserad av, besök kennlar för att få veta mer om rasen och lär känna den. Jämför olika rasernas försäkringspremier, de brukar ge en indikation på hur frisk rasen är, vissa raser är inte möjliga att försäkra hos vissa bolag på grund av sjukdomsbilden rasen lider av. Lär känna vilka ärftliga sjukdomar som finns i rasen och studera stamtavlor för att lära känna hundarna bättre.
(4) Välj en uppfödare med samma värderingar som dig. Prata med uppfödare av rasen, fundera över vad är viktigt för just dig och vad ska hunden användas till? Matchar uppfödarens målsättning och avelsstrategi dina förväntningar? Något att kika vidare på är exempelvis hälsoundersökningar, inavelsgrad, mentalitet (BPH/MH), utställningsmeriter, arbetsmeriter.