top of page
20210909_184450_edited.jpg

Om Schipperke

Läs mer om Schipperken hos SKK

Schipperke är en utmärkt liten vakthund, ett pålitligt tjuvlarm. Den är alert, rask, outtröttlig, nyfiken av vad som händer runt omkring den och den tar sin uppgift att vakta på allvar. Den är ofta reserverad mot främlingar men är otroligt tillgiven sin ägare och familj. Den är i regel mycket barnvänlig och är med sin robusta kroppsbyggnad en god lekkamrat till barn.

Schipperke härstammar från Belgien/Flandern och betyder liten vallhund på flamländska. Rasens ursprung sträcker sig ända till 1600-talet. Den första standarden upprättades 1888 av rasklubben, grundad samma år och Belgiens äldsta. Den skrevs in som världens minsta vallhund.


Rasen har också ett förflutet som vakthund och råttfångare på de belgiska och holländska kanalbåtarna. I dag används rasen huvudsakligen som sällskapshund men är fortfarande en utmärkt och trogen liten vakthund som tar sin uppgift att vakta på allvar. Rasen passar också utmärkt för olika hundsporter som bruks, lydnad, agility, freestyle, rallylydnad, med mera.


Schipperken är sund och lättskött utan specifika rasbundna sjukdomar och med en förhållandevis mycket god hälsa, läs mer om dem rasbundna sjukdomar under rubriken "Hälsa & Sjukdomar"

bottom of page